Toto

Bilik Sands China Sheraton menamatkan peranan kesihatan kerajaan: MGTO

Penginapan di hotel Sheraton Grand Macao (gambar dalam foto fail) yang telah Data SDY disediakan untuk program kuarantin kerajaan Macau semasa amaran Covid-19, telah diserahkan semula kepada kawalan pengendali hotel, Sands China Ltd, setakat Khamis.

Kerja pembersihan mendalam di hotel itu kini dijalankan di bawah arahan Biro Kesihatan bandar itu, kata pegawai Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) Inês Chan Lou. Badan terakhir itu telah menyelaraskan penggunaan Keluaran SDY sebanyak 12 hotel tempatan untuk kuarantin pada satu fasa krisis. Kebanyakannya kini telah dilepaskan kembali kepada pemiliknya.

Beliau memberi maklumat terkini mengenai Sheraton Grand Macao semasa sidang akhbar harian edisi Khamis yang memberikan maklumat terkini mengenai situasi Covid-19 Macau.

Cik Chan, yang mengetuai jabatan pelesenan dan pemeriksaan MGTO, berkata tidak mungkin sebarang tempat hotel Macau tambahan diperlukan untuk kuarantin.

Taklimat itu mendengar bahawa Macau tidak merekodkan sebarang kes baharu Covid-19 sepanjang 15 hari lalu. Bandar ini telah menangani agregat 45 orang yang dijangkiti. Sehingga Khamis, 163 orang masih dalam pemerhatian Pengeluaran SDY perubatan, sama ada di hotel yang ditetapkan atau di premis Biro Kesihatan.

Pada masa ini agregat 598 bilik hotel – di Pousada Marina Infante di Cotai, dan Golden Crown China Hotel di Taipa – tersedia sebagai kuarantin, kata Cik Chan.

Bermula dari 28 Mac, sebahagian daripada 4,000 bilik hotel di Sheraton Grand Macao telah diperuntukkan untuk skim kuarantin Macau. Sands Cotai Central adalah satu-satunya pusat peranginan kasino Macau berskala besar yang terlibat Pengeluaran SDY dalam program itu.

Di bawah peraturan yang diperkenalkan pada Mac untuk mengatasi gelombang kedua jangkitan import, sesiapa yang tiba di Macau dari negara asing dikehendaki menjalani tempoh kuarantin selama 14 hari.